Blog 06 lijkwaden in India

Tijdens de backpack reizen van Jeffrey, de oprichter van RETURN, kwam hij veel in contact met de lokale bevolking. Er is natuurlijk niks mooiers dan echt een vreemd land ervaren door gekke dingen te eten en in gesprek te gaan met mensen die compleet anders in het leven staan. Zo kwam hij in contact met het Sikhisme, een geloofsstroom dat aspecten uit het hindoeïsme en de islam combineert. Waarom juist dit verhaal? Jeffrey vertelt: 

“Na Rusland en China over land doorkruist te hebben kwam ik via Nepal uiteindelijk India binnen. Een van de eerste dingen dat mij opviel was de hoeveelheid mensen met een tulband. Jong als ik was had ik eigenlijk geen idee waarvoor die diende, anders dan mijn aanname dat het slechts een cultureel kledingstuk was. Spoedig zou ik erachter komen dat de ‘pagri’ veel meer is dan dat.

Vanaf New Delhi en via Chandigarh kwam ik bedekt onder een flinke laag stof aan in Amritsar, de heilige stad voor de Sikh, vanwege het religieuze bolwerk de Gouden Tempel. Vanwege een jaarlijkse festiviteit was het een drukte van jewelste en dan is een praatje gauw gemaakt – alhoewel het even zoeken was naar Engels sprekenden. Zo leerde ik dat het Indiaanse wikkeldoek het veelal lange haar moest bedekken aangezien zij dit traditiegewijs niet mogen knippen of scheren. Maar dat niet alleen. Echt interessant werd het pas toen ik erachter kwam dat de tulband tevens dient als lijkwade. Zo lopen zij in weze de hele dag rond met hun eigen grafkist op hun hoofd – want je weet maar nooit wanneer je laatste uur geslagen heeft. Ik vond en vind dat iets moois hebben. Een soort van bewustwording dat er niet aan de dood te ontsnappen valt en dat we allemaal richting de volgende reis gaan. Wanneer er ergens een overleden Sikh gevonden wordt dan moet deze persoon dezelfde dag nog in zijn gedragen lijkwade begraven worden. Dat heeft toch iets prachtigs? Zo leven ze met de dood in India.”  

Ook liever begraven worden in een wikkeldoek dan in een kist? RETURN regelt het voor je. Ga met ons in gesprek.

Wil je nou meer lezen over de avonturen in India? Check onze winkel voor het boek Breaking Free. 

Gouden tempel
Deel dit bericht:

Gerelateerde posts