Blog 04 Miskraam rouwverwerking

Het krijgen van een miskraam is een intense ervaring. Een die vaak nauwelijks de aandacht krijgt die het verdient. Teveel vrouwen blijven met dit onverwerkte verlies ronddolen. Alsof er niet meer over gesproken mag worden. Vandaar dat we bij RETURN een platform bieden om dit meer onder de aandacht te brengen en kenbaar te maken dat je hier niet alleen in bent. Een van onze klanten (die graag anoniem wil blijven) vertelt graag, doch geëmotioneerd, haar persoonlijke verhaal en de rol die wij mochten vervullen als begeleiding. 

“Nu iets meer dan een jaar geleden raakte ik zwanger. Het was allesbehalve gepland maar niet ongewenst. Het leven van mijn vriend en van mijzelf was er niet per sé op voorbereid maar weg laten halen doe je ook niet. Dat had ik al eens eerder gedaan en was nu geen optie voor mij. Van mijn omgeving kreeg ik niet de support die ik verwachtte en ook thuis moest ik telkens alles alleen doen. Alles vragen, alles tien keer zeggen maar zonder resultaat. Vanzelfsprekend gaf dat een hoop stress. Het was een eenzame periode. En toen gebeurde het. Er ontstond een vreemd gevoel in mijn buik en voordat ik het wist lag er een heel, heel klein kindje op de badkamervloer. Ik zat toen op 12 weken. 

Wat nu? Ik wist mij geen raad en ben vrijwel direct naar de huisarts gegaan. Maanden later, ontstond er een soort van spijt en schuldgevoel dat ik mijn miskraam daar had achtergelaten. Want wat er daarna exact is gebeurd zal ik nooit zeker weten. Het gaf mij geen rust. Waarom had ik het niet in de tuin begraven? Via een vriendin hoorde ik over RETURN en dat resoneerde met wat er toen in mij omging. Na een telefonisch gesprek heb ik daar een afspraak gemaakt en mijn verhaal kunnen doen. Vanwege reacties uit mijn omgeving wilde ik eerst niemand meevragen. Maar alles alleen doen zag ik ook niet zitten. Dus heb ik het mini miskraam kistje aangeschaft en de RETURN TO LIFE Workshop erbij geboekt. 

Samen met de begeleiding zijn we naar het bos gegaan en heb ik een waardig afscheid kunnen nemen. Omdat mijn kind er niet fysiek in lag denk ik niet dat mijn vriendinnen het zullen begrijpen; daarom blijf ik liever onbekend. Maar bedankt voor alle steun.” 

Wil je nou ook je verhaal over een miskraam of stil geboren kind komen doen? Je bent altijd welkom in onze ontvangstruimte in Blaricum en indien gewenst brengen we jou – of jullie, in contact met onze rouwverwerkings-begeleiders. Omdat elk leven telt. Blijf niet jarenlang met dit onverwerkte verlies rondlopen, samen kunnen we een proces van genezing, vooruitgang en bevrijding aangaan. Je bent het waard. Maak nu een afspraak!   

Voeg je koptekst hier toe

Deel dit bericht: